– om å oppnå forfatterdrømmen –

The final countdown

Jeg syntes det var så gøy å lage liste i fjor, så jeg gjentar det i år. Og som i fjor, har jeg lagt vekt på hvilke ti romaner som har gitt meg de beste leseopplevelsene. 100 % subjektivt der, altså 😉 Rekkefølgen er også litt som i fjor, i den forstand at flere av bøkene godt kunne byttet plass på listen, og jeg ville likevel kunne stått inne for den. Likevel er det en klar vinner for mitt leseår, med høyde for at jeg fortsatt har noen uker igjen, vel å merke 😊

10. Dead at First Sight, av Peter James
Jeg falt for James’ bøker for noen år siden, og har fulgt hans «Superintendent» Roy Grace med stor glede. Her har James lagt opp en stilig åpning, hvor to menn sitter på hver sin side av Atlanteren og venter. Mannen i London venter på sitt livs store kjærlighet, Ingrid, mens mannen i Florida venter på sin første date med en svært spennende kvinne. I München lander et lik på asfalten nedenfor en høyblokk, og Roy Grace må samtidig etterforske et mistenkelig selvmord i Brighton. Alle historiene, og flere til, flettes sammen i en strålende krim om internettsvindel og drøssevis av mord. Formelen funker, og jeg koser meg.

9. Things You Save in a Fire, av Katherine Center (lydbok)
Denne boken ble jeg tipset om, og rynket umiddelbart på nesen. Den sto i «Romance»-sjangeren, og selv om jeg absolutt ikke har noe imot kjærlighetshistorier, er det sjelden det jeg bruker lesetiden min på. Teit som jeg er. For dette var god lesing. Cassie er brannkonstabel, i utgangspunktet en tøff tilværelse i et svært mannsdominert yrke. Det blir ikke særlig enklere når hun flytter til Boston for å bo nærmere sin gamle mor. Brannstasjonen er svært dårlig utstyrt, og «gutta» som jobber der tar definitivt ikke imot Cassie med åpne armer. Bortsett fra én, da. Den kjekke ferskingen. Klisjeene står i kø, men Katherine Center ignorerer de aller fleste, og spinner i stedet en svært fengende historie med gode action-/spenningsscener i tillegg til de mer hjertepumpende … 😉

8. Den som elsker deg høyt, av Kristine Storli Henningsen
Denne boken gledet jeg meg til, og Kristine skuffer ikke. Jeg var så heldig å få tilbringe noen dager i Spania i fjor, sammen med blant andre Kristine og et knippe av elevene hennes fra Forfatterskolen, og da fortalte hun oss hvordan landskapet i Andalucía inspirerte henne til å skrive boken. Vi møter Fie og Simon og sønnen deres, Lukas, etter at de har flyttet til Spania. Som det seg hør og bør i en psykologisk thriller, en sjanger det skrives altfor få gode bøker av her til lands, skjer det litt av hvert i huset. Journalisten Fie blir selvsagt fascinert (og skremt), og ønsker å finne ut hva som skjuler seg i husets historie. Boken var lettlest, og gir et løfte om flere historier med Fie i hovedrollen. Kult!

7. The Family Upstairs, av Lisa Jewell
Lisa Jewell havnet på fjorårets liste også, med Then She Was Gone, som da var min første Jewell-bok. Siden har jeg rukket å lese en del av de foregående, og nå i høst kom altså The Family Upstairs. En mørk, nærmest gotisk, thriller om en svært dysfunksjonell familie. Vanskelig å si for mye uten å havne i spoiler-land, men kort fortalt hopper historien mellom nåtid og hendelser 25 år tilbake i tid, og alt er sentrert rundt en luksusbolig ved Themsen i London. Hele historien starter med at en baby blir funnet i boligen, mett og fornøyd. Men mutters alene. Hvis man ser bort fra de tre likene i kjøkkenet, vel å merke. De har ligget der i flere dager …

6. The Last Widow, av Karin Slaughter (lydbok)
Karin Slaughter «leverer», som det har blitt så populært å si her til lands. Og hun leverer en strålende krim med politimannen Will Trent og patolog (i politiets tjeneste) Sara Linton i hovedrollene. På samme måte som mannen på femteplass, har Karin Slaughter helt spesielle evner hun bruker til å sy sammen en spennende bok – en typisk sidevender. Alle elementer er med her: kidnappet forsker, bomber som rammer sykehus, skoler og FBIs hovedkvarter og en overhengende fare som truer med å utslette tusenvis av uskyldige. Enkelte bøker er veldig klare kandidater til filmatisering, og Slaughter har definitivt begått en slik her.

5. Falken, av Tom Egeland
Tom Egeland sa fra i fjor høst at han var ferdig med Bjørn Beltø. I disse adventstider, hvor mange venter på en helt annens gjenkomst, er det kanskje på grensen til blasfemi å minne Tom om at det er mange som venter på Bjørn Beltøs gjenkomst. Kanskje vi skal tenne lys? Men, Egeland klasket til med spenningsboken Falken, som VGs innleide, danske anmelder kalte en «… litterær B-film.» Bo Bjørnvig om det. Personlig likte jeg boken svært godt. Tom lager sin egen variant av NRKs populære minutt-for-minutt-sendinger, men her er tempoet et helt annet enn Hurtigruten, Lars Monsen og vedkubber. Heseblesende, rett og slett. På den gode måten. Tom Egeland er en mester, og viser nok en gang at han har full kontroll på action-thriller-sjangeren. Et råd jeg ofte har fått for min egen skriving er å se for meg scenene på et filmlerret, og på samme måte som med Karin Slaughters bok, er det lett å se for seg Falken på kino. (Det blir selvsagt en del trikkfilming der)

4. An Anonymous Girl, av Greer Hendricks og Sarah Pekkanen (lydbok)
Jessica trenger penger, og sniker seg til en plass på en psykologi-studie, i regi av Dr. Shields. Etter hvert opplever hun at spørsmålene blir både svært personlige og direkte inntrengende i livet hennes. Dr. Shields forteller henne at hun er valgt ut til å bli med i «neste fase» av studien, og når Jessica hører hvor mye hun kan tjene på det, takker hun ja. Som Julia Roberts sa det i Pretty Woman: «Big mistake. Big. Huge.» Jessica blir satt til å utføre en del «øvelser» i det virkelige liv, og skjønner etter hvert at den mystiske Dr. Shields har langt større innsikt i hennes liv enn hun ønsker. Jeg digget premissene for historien, og synes forfatterne har lyktes veldig godt med å formidle den, samt å gi meg akkurat nok informasjon av gangen til å få meg gira på å lese videre.

3. Heart of Sin, av Linn Tesli
Her er jeg ikke spesielt objektiv, men like fullt handler denne listen om hvilke bøker som ga meg de gode leseopplevelsene, så det så! Dessuten er Heart of Sin en knallbra fantasybok, objektivt sett! Jeg var så heldig å bli spurt om å beta-lese manuset til denne boken, som er en såkalt «companion story» til Linn Teslis serie Elemental Monarchs. Linn skriver fantasy, og i Heart of Sin forteller hun historien om ungjenta Sinyara, eller Sin, som hun også kalles. Foreldreløse Sin vokser opp i et voldelig samfunn, hvor hun trenes opp til å bli en «Protector» – en drapsmaskin hvis oppdrag er å bekjempe magien som sprer seg i hennes verden. Vi følger Sin og teamet hennes på oppdrag, og skjønner – samtidig som Sin også skjønner – at ikke alt er som hun har trodd. Hun blir nødt til å ta et valg som potensielt kan endre livet hennes fullstendig. Eller avslutte det. (Søren heller, Linn, nesten som å skrive blurb, dette! 😊 ).

2. Full spredning – en legeroman, av Nina Lykke
Ja, så leste også jeg en legeroman, om enn ikke av det helt tradisjonelle slaget. Etter å ha falt pladask for Nina Lykkes skrivestemme i Nei og atter nei, var jeg rask på labben da Full spredning kom ut. Og Nina skuffer definitivt ikke. Som i Nei … leker Nina med samfunnet, småborgerligheten, samlivet, utroskap og en veldig, veldig slank fyr med navn Tore. Og hun gjør det med en blanding av bitende sarkasme, et særdeles skarpt blikk for hvem vi mennesker er – nordmenn i særdeleshet og et språk som bare er en nytelse å lese fra første til siste stavelse. En sterk kandidat til førsteplassen på årets liste! Jeg håper Nina er i gang med å skrive mer, og jeg får si som fastlegen: Neste!

1. The Institute, av Stephen King (lydbok)
Årets beste leseopplevelse var nok en lydbok, strålende framført av skuespilleren Santino Fontana. King kobler sammen elementer han har brukt før, noe som vel er tilnærmet uunngåelig gitt hans enorme forfatterskap, og man føler slektskapet mellom denne boken og klassikere som «IT», «The Shining» og «The Body» (som ble til filmen «Stand by Me»). The Institute samler inn barn med overnaturlige evner, til bruk i forskning og antiterrortiltak. Luke, Kalisha og de andre barna skjønner fort at de ikke på noen måte er «gjester», og at det til syvende og sist bare er en måte å komme seg vekk fra The Institute på. Døden. King har til og med skrevet inn en slags «Nurse Ratched» i Mrs Sigsby, en relativt brutal og pragmatisk instituttleder. Trump may be the president, but there is only one King!

Et utrolig spennende leseår er nesten over, og 2020 kommer nok til å gi meg mange gode opplevelser enten med bok i hånd eller på øret. Ryktene går om nye bøker fra blant andre Peter James, Lisa Jewell, Tom Egeland og radarparet Greer Hendricks og Sarah Pekkanen, og så dukker det garantert opp nye navn.

For skriveren Jørn har året vært enda mer spennende. Etter å ha lest (og freelance-redigert litt 😉 ) et par av Linn Teslis bøker de siste par årene, spurte hun meg i juni om «… vi sku’kke skrive no’ sammen?», og dermed ble pseudonymet L. J. Rivers født (L og J er ikke tilfeldig valgte initialer, nei).

I skrivende stund sluttfører vi korrekturen på bok nummer to, Sentries of Camelot, i en serie på ni (pluss tre «companion novels») om 19 år gamle Ruby Morgen, en helt vanlig journaliststudent på White Willow University i London. Ja, rent bortsett fra at hun er halvt Fe, med magiske evner og en svært nysgjerrig natur.

Første bok, Essence of Magic, er tilgjengelig som e-bok 3. januar, men kan allerede nå bestilles i pocket og hardback. Så følger de neste elleve bøkene 3. februar, 3. mars osv. Som Charlie, Ru’s beste venninne ville sagt det: «It’s fudging awesomesocks!»

God jul, og nytt lese- og skriveår!

Previous

Hva søren skal jeg skrive, da?

Next

Denne MÅ du bare lese! Eller ikke.

3 Comments

  1. Christina Bang

    Takk for liste.De bøkene skal jeg lese!Er enig med deg om Nina Lykke.Ellers et helt annet spørsmål.Jeg husker du hadde et webinar om Word.Hvor ligger dette?Du skrev bl.a.hvordan man bytter ut f.eks bindestrek med tankestrek i hele dokumentet.

    • boksmed

      Hei, Christina.
      Webinaret jeg holdt var for Forfatterskolen, og jeg vil anta det er tilgjengelig for kundene deres fortsatt. Sjekk forfatterskolen.no du 🙂
      :-Jørn

Legg inn en kommentar

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén