Det er fortsatt noen dager igjen av året, og jeg tipper jeg rekker et par bøker til (har f.eks. store forventninger Apples Never Fall av Liane Moriarty, som ligger klar på nattbordet (boken, ikke Liane!)), men likevel tar jeg sjansen på å poste min (nesten) årlige liste over bøker som har gitt meg de gode leseopplevelsene siste år. Listen er ikke rangert, men jeg ender sikkert opp med å kåre en av titlene til årets beste leseopplevelse for min del.

Kriteriene for å bli med på listen er at boken må være utgitt i 2021, og at den har gitt meg en god opplevelse. Hva jeg legger i det siste er egentlig umulig å konkretisere fullt ut, men stort sett handler det om en god historie/et godt plott, godt og fengende språk, engasjerende karakterer og at forfatteren klarer å gi meg en følelse av å være til stede i historien.

Så, nok pjatt – her er mine beste leseopplevelser i 2021 – i nesten tilfeldig rekkefølge:

Rock Paper Scissors – av Alice Feeney

Jeg har lest flere av Feeneys bøker, f.eks. Sometimes I Lie og His & Hers, og i RPS lykkes hun nok en gang med å flette sammen snirklete og intrikate tråder til en spennende historie. Adam og Amelia vinner et helgeopphold i Skottland, og kanskje er det nettopp det de trenger for å plastre sammen et haltende ekteskap. Feeney legger inn det alle krimforfattere ønsker å få til – de berømte «twists and turns» – for ikke å snakke om det stilige grepet med de årlige brevene Adam får fra sin kone. For øvrig er dette første gang jeg har møtt på en karakter med prosopagnosi, eller «ansiktsblindhet» som har blitt populærbetegnelsen. Hittil har jeg kun hørt om dette gjennom krimforfatter og forlegger Myriam Bjerkli, så jeg håper hun en dag leser denne boken og kan si noe om hvor realistisk Feeney fremstiller Adams tilstand.

The Wife Upstairs – av Rachel Hawkins

En slags moderne variant av Jane Eyre, eller i hvert fall basert på karakterene. Jane, som ikke har lykkes med særlig her i livet, møter rikmannen Eddie, og de faller for hverandre. Problemet er Bea, Eddies avdøde kone, hvis minne blir en utfordrer for Jane i kjærlighetstriangelet. I kjølvannet av Gone Girl, The Girl on the Train og andre slike Girl/Woman/Wife-døpte psykologiske thrillere, var denne både stilig plottet, fylt med intriger og litt sort humor og generelt en uventet god opplevelse.

Sølvmyntene – av Tom Egeland

Her lykkes Tom med to grep samtidig. Først og fremst det vi har blitt så vant til: en knakende god ide. Denne gang er det en fiffig vinkling på historien om Jesus, Judas, Pontius Pilatus og ja, strengt tatt hele grunnpilaren i kristendommen, som Tom med sin uovertruftne sans for detaljer, research og plot, syr sammen på en herlig måte. Men kanskje vel så viktig for min del, får leseren et enda nærmere innblikk i Bjørn Beltøs sinn og liv, og klisjeen «trodde du at du kjente BB, tro om igjen», er høyst relevant.

The Paris Library – av Janet Skeslien Charles

Denne kunne jeg ikke la være å lese, siden Linn Tesli og jeg skriver en fantasyserie om en magisk bibliotekar som bl.a. har jobbet på et magisk bibliotek i Paris. Nå er denne boken noe helt annet, siden den er basert på faktiske hendelser under andre verdenskrig. Vi hopper mellom 1983 og krigsårene (jeg er en sucker for slike tidshopp i bøker), og kort fortalt er dette en vidunderlig kraftfull historie om bøkers verdi i krig og fred, om vennskap og relasjoner og om en bitte liten heltinne.

Billy Summers – av Stephen King

Ja, selvsagt måtte kongen selv bli med. Jeg får rett og slett aldri nok av King – mannen som i stor grad har æren for at jeg både leser så mye som jeg gjør, og for at jeg selv skriver bøker. King er for mange kjent som skrekkforfatter og for å fortelle overnaturlige historier, og han er definitivt en ener på det feltet. Men han forteller like gode historier uten de overnaturlige elementene, slik som når han slipper oss inn i sinnet til leiemorderen Billy Summers. Skarpskytterveteranen fra Irak-krigen ønsker seg ut av den mørke tilværelsen på feil side av loven, og bestemmer seg for å forsvinne etter en aller siste jobb. Jepp – det blir sikkert lett. Særlig!
PS – om du liker Donald Trump er dette neppe boken for deg. King elsker å pirke borti mannen han selv hater så intenst 😉

Bewilderment – av Richard Powers

For en fantastisk bok! Romforskeren Theo blir enkemann, og må oppdra sønnen Robin (9) alene. Robin takler tapet av moren svært dårlig, og den ellers rolige og snille gutten havner i en nedadgående spiral av problemer. Når Theo hører om en eksperimentell, men lovende, behandlingsmetode – som kanskje kan hindre at Robin havner i pillekarusellen – tas vi med på en vidunderlig og snodig reise inn i menneskesinnet, i tanker og i kjærligheten mellom en far og en sønn. En vakker og tankevekkende bok.

The Judge’s List – av John Grisham

Jeg har alltid vært svak for såkalte «Legal Thrillers», bøker (og filmer) med handling fra rettssaker og advokatkontorer. Grisham er tradisjonelt sett den store i genren, men har de senere år levert en del bøker jeg oppfatter som litt masseprodusert – litt venstrehånds. Her, derimot, er han tilbake på godsporet, og produserer en spennende og intrikat historie fullstappet med juss. Perfekt for en juss-geek som meg. Dette er bok nummer to i «The Whistler»-serien, hvor vi følger Lazy Stoltz – en statsansatt etterforsker som spesialiserer seg på avsløre korrupte dommere. Denne gang er det mindre korrupsjon og mer seriemord … men like fullt skal vi til topps i rettssystemet. I love it!

Havets kirkegård – Aslak Nore

En svært velfortjent sekser på VGs terning (og sikkert flere). Jeg har en svakhet for krigsrelaterte romaner, selv om jeg de senere årene har lest altfor få av dem. Nore ga meg en sterk påminnelse om at denne genren er blant mine favoritter. Forfatteren hopper mellom krigsårene og moderne tid (jepp – jeg digger fortsatt grepet!) og blander inn akkurat mange og kompliserte nok sidehistorier til at dette blir en kjempespennende historie. Kult!

Ringmannen – av Jan-Erik Fjell

«Din dust!», sa jeg da jeg møtte forfatteren på et bokbad her i Volda. Boken hans foregår i stor grad i denne lille studiebygda vår (OK – jeg er innflytter, men feirer snart 20 år her i vest, så … jeg tar sjansen), og det var jeg ikke forberedt på. Det er nemlig settingen for min egen krimroman, som jeg håper å få antatt i 2022! Jan-Erik gliste bredt da jeg forklarte bakgrunnen for utbruddet mitt, og spurte: «Ødela jeg for deg, nå?»
Heldigvis er historiene våre svært forskjellige, og at de tilfeldigvis finner sted her i Volda tror jeg ikke kommer til å bety noe som helst, så jeg satser på at det er rom for min bok også 😉
Jeg skal ikke si så mye om handlingen i Ringmannen, bortsett fra at Fjell også hopper frem og tilbake i tid (og sted), og leverer det jeg personlig mener er hans sterkeste Anton Brekke-krim hittil. I og med at jeg rådigger Brekke-serien, ligger listen høyt, med andre ord.

 

Hederlig omtale – bøker jeg helst skulle tatt med på listen, men som blir utelatt fordi jeg har bestemt meg for å ha med kun ti hvert år:

Every Last Secret – av A. R. Torre

The Wish – av Nicholas Sparks

Later – av Stephen King

Broad Daylight – av Embla Storm og L.J. Rivers (Broad Daylight er skrevet fullt og helt av Linn Tesli, halvparten av L.J. Rivers-partnerskapet vårt, og redigert av undertegnede. Så, jeg følte ikke helt jeg kunne ta den med på topp ti-listen, men likevel – da jeg fikk manuset tilsendt, var det definitivt en av de beste leseopplevelsene i 2021!)

 

Til slutt – min beste leseopplevelse i 2021:

Broken Horses – av Brandi Carlile

Selverklært prog- og tungrocker Jørn leser selvbiografien til køntridama bak Grey’s Anatomy-tårepersen The Story?
Absolutt ikke!
Eller jo, jeg har lest boken, men Brandi er så uendelig mye mer enn dama bak den låten. Jeg falt for stemmen og låtene hennes lenge før en eller annen såpeglatt Hollywood-produsent fant ut at The Story skulle radbrekkes på TV. Sånn – det var rantingen fra min høye hest 😉
For ordens skyld må jeg korrigere meg selv litt. Jeg leste ikke denne, men hørte den på lydbok. Både fordi jeg så at det var Brandi selv som leste, og fordi hun framfører en rekke låter innimellom kapitlene – begge momenter var med på å gjøre livshistorien hennes enda mer levende for meg. Det var som å sitte i samme rom og høre at hun snakket direkte til meg. Og bare meg. En gripende fortelling om fattigdom, fordommer, sykdom og homofobi. Og om en jernvilje til å bruke det enestående talentet hun hadde til å kjempe seg fram i en av verdens tøffeste bransjer.
Må lyttes til!

 

Da avslutter jeg bloggen for 2021 med ønsker om en fredfull jul og et godt nytt år – forhåpentligvis med store leseopplevelser for både dere og meg!